Skip to main content

restauratie pand Breestraat, Leiden

opdrachtgever: particulier
oppervlakte: 330m2
ontwerp: 2021
huidige fase: opgeleverd
bouw: 2020
aannemer: Twins Beheer & Kalisvaart


Omschrijving:
 
Aan de Breestraat in Leiden heeft MW architectuur voor de restauratie en revitalisatie van dit pand het ontwerp verzorgd en de bouw begeleid.

De pui - die net na de tweede wereldoorlog is gesloopt - is zorgvuldig gereconstrueerd. Aan de hand van kleuronderzoek zijn de kleuren van de gevel teruggebracht naar de tijd dat het pand een café was, zo tegen het eide van de 19e eeuw.

In de voormalige winkelruimte zijn delen van het plafond van het café teruggevonden en fragmenten hiervan zijn weer in het zicht gebracht, net als delen van het teruggevonden 14e-eeuwse metselwerk.

Het bovenhuis - dat tot voor kort geen functie meer had - is opgedeeld in twee appartementen. Hiervoor is een verdwenen verdieping op het achterhuis teruggebracht en een glazen tussenbouw in de lichthof geplaatst.

Beide appartementen zijn zo duurzaam mogelijk uitgevoerd, door te isoleren, warmte terug te winnen uit ventilatie en douchewater, zonnepanelen te plaatsen en het pand te voorzien van een energiezuinige installatie.
Beide appartementen halen hierdoor ook het A-label.