Skip to main content
opbrengst regenwaterreservoir

week 23: Update verduurzaming jaren '70 woning

Week 23: dit en volgend weekend is deze woning te bezoeken tijdens de Leidse Duurzame Huizenroute.

Week 39: inmiddels is het regenwaterreservoir geïnstalleerd en wordt het opgevangen regenwater gebruikt om toiletten te spoelen en de was te draaien.

Week 12: In een wijk met grote jaren '70 woningen heeft MW architectuur de opdracht gekregen een hoekwoning van 180m2 te verduurzamen.

Daarvoor is een plan van aanpak ontwikkeld om de gehele woning aan te pakken.
Allereerst door de energiebehoefte te bepereken. Het dak en de vloer worden verduurzaamd naar nieuwbouwnormen, de gevels maximaal nageïsoleerd en voorzien van HR++ beglazing.

De installatie wordt verduurzaamd door de apparatuur te elektrificeren en de woning gasloos te maken. De gehele woning wordt voorzien van lage temperatuurverwarming door vloerverwarming.
Een groot deel van de energie wordt opgewekt door zonnepanelen in combinatie met een toekomstige energieopslag.

De waterhuishouding wordt verbeterd door alle hemelwater op te vangen en her te gebruiken voor toiletspoeling en wassen van kleding.
En de tuin wordt grotendeels onttegeld zodat hemelwater beter kan wegzakken in de bodem en er meer ruimte ontstaat voor groen.

Door deze maatregelen kan de woning naar energielabel A en neemt de energiebehoefte en drinkwaterverbruik met de helft af.

Andere blogartikelen